Iedereen is weleens emotioneel en het uiten van emoties is hartstikke normaal. Het kan echter gebeuren dat je overspoeld raakt en hierbij heb je wellicht het gevoel dat je te emotioneel wordt of zelfs uitbarst. Je bent niet meer in staat om rationeel na te denken, kunt niet meer luisteren en vertoont ongewenst gedrag. Herken je dit? Dan zijn er oefeningen die jou kunnen helpen om beter om te leren gaan met emoties. Er zijn oneindig veel oefeningen, maar we hebben er in dit artikel vier voor je op een rijtje gezet.
Hoe ga je om met emoties?
Het omgaan met emoties begint met de acceptie ervan. Gevoel van verdriet, woede, angst of schaamte zijn geen emoties die je moet willen verdringen. Het verdringen of opkroppen van deze emoties kan resulteren in extreem gedrag (zoals een uitbarsting) of een depressie. Dit gebeurt pas wanneer je zelf je emoties niet hebt erkend. Laat je emoties er dus vooral zijn, accepteer ze en weet dat je je zo mag voelen.
Achter deze emoties zit een boodschap of een behoefte die gehoord wil worden. Door het negeren van deze boodschap of behoefte, werk je jezelf tegen. Het omgaan met emoties begint bij de acceptatie dat je deze emoties hebt, zonder deze te verdringen. Oefeningen kunnen je vervolgens helpen om beter met de emoties om te gaan.
Oefeningen om te leren om te gaan met emoties
Wanneer je worstelt met je emoties, lees dan de volgende oefeningen door en sla ze op. De eerstvolgende keer dat je tegen moeilijke emoties aanloopt, heb je de kennis bij de hand om één of meerdere oefeningen in te zetten en zo de regie terug te winnen.
1. Meditatie
Wanneer je je emoties in toom probeert te houden, gebeurt het vaak dat je hierbij je gedachten weg probeert te wuiven. Dit kan als effect hebben dat ze juist terug blijven komen en dat je zo jezelf gek maakt. Mediteren is hierbij een geschikte oefening om je focus je verleggen van je ongewenste gedachten naar je ademhaling. Ben je bijvoorbeeld heel erg boos omdat iemand je onrechtvaardig heeft behandeld? Begin dan een meditatie. Meditatie komt in talloze variaties, we lichten er één toe die jij laagdrempelig kunt inzetten.
Meditatie om met je emoties om te gaan
Ga in een comfortabele houding zitten. Adem een keer diep in via je neus en vervolgens uit via je mond. Herhaal dit een paar keer. Laat je gedachten er zijn maar veroordeel ze niet. Observeer ze daarentegen zonder oordeel. Accepteer je gedachten en je emoties. Lukt dit? Probeer dan nu je focus volledig op je ademhaling te leggen. Blijf op een natuurlijke manier in- en uitademen, en focus hier met je volle aandacht op. Je merkt dat gedachten verdwijnen en dat je emoties afnemen. Steeds wanneer je merkt dat gedachten hun weg terugvinden, herhaal je dit proces. Forceer geen meditatie van 30 minuten wanneer je nog nooit hebt gemediteerd, maar zie deze oefening vooral als een manier om tot jezelf te komen en je emoties een plek te geven. Na de meditatie voelt men zich meestal een stuk beter.
2. Beweeg de emotie los
Emotie in het Latijn is ‘Emovere’, wat betekent ‘energie in beweging’. Wanneer je stil blijft zitten en niets met je emoties doet, blijft de emotie in je lichaam. Door de volgende oefening kun je jouw emoties uit je lichaam laten bewegen. Door deze oefening een aantal keer te herhalen, ervaar je direct een opluchting en nemen je emoties snel af.
Laat je emoties je lichaam verlaten door beweging
Stap 1: Ga op je knieën zitten, bij voorkeur voor een zacht object zoals een bank of de zijkant van je matras. Het is belangrijk dat het object zacht genoeg is, want we gaan deze inzetten als boksbal. Zorg dat je jezelf nergens pijn aan kunt doen.
Stap 2: Bal je vuist en adem diep in vanuit je knieën die verbonden zijn met de grond.
Stap 3: Stoot met je vuist tegen het object aan, zoals je dat ook bij een boksbal zou doen. Op het moment dat je uithaalt, adem je ook uit.
Herhaal dit zo vaak als je wil. Wanneer je merkt dat je emotie verminderd is of zelfs helemaal je lichaam heeft verlaten, dan weet je dat je de oefening volbracht hebt.
3. Praat over je emoties en relativeer
Soms zit je zo erg in je eigen hoofd, dat relativeren moeilijk is. Je bent zo verdrietig, boos of angstig dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je gedachten zijn in zo’n situatie vaak destructief en het wordt steeds lastiger om uit deze negatieve spiraal te klimmen. Het is in dit geval raadzaam om met iemand te praten. Iemand die jou niet veroordeelt, zoals een goede vriend of een familielid.
Praten om te relativeren en de regie terug te pakken over je emoties
Bel iemand op en leg uit dat je hoog in je emotie zit en het hier even over wil hebben. Je kunt hierbij aangeven dat je niet per se advies zoekt, maar dat je het wil kunnen ventileren. Hierdoor geef je de ander het signaal dat je niet naar een oplossing zoekt, maar wel wil kunnen ventileren om vervolgens te kunnen relativeren. Laten we bij het voorbeeld uit oefening 1 blijven: je bent boos omdat iemand je onrechtvaardig heeft behandeld. Vertel de persoon aan de andere kant van de lijn wat er precies is gebeurd en hoe jij je hierdoor voelt. Door iets uit te spreken, merk je soms al direct dat je emotie afneemt. Het vertellen over de situatie en je emoties hierbij, zijn een krachtige manier om te relativeren. Relativeren zorgt voor het afnemen van de emoties, waardoor jij het eerder een plekje kunt geven.
4. Herken je emotie en wees teder
Deze oefening is toe te passen bij zowel beginnende emoties als emoties die zich al even aan het opstapelen zijn. Het begint bij het herkennen en accepteren van je emoties, om hier vervolgens naar te luisteren. Deze oefening bestaat uit drie stappen.
Laat je emoties er zijn om de boodschap of behoefte achter de emotie te ontdekken
Stap 1: Herken je emoties en spreek het hardop uit. Vind je het fijner om het op te schrijven? Dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Kies datgeen waar jij je goed bij voelt. Voorbeelden zijn: ‘Ik ben erg boos’, ‘Ik ben bang’, ‘Ik voel me verdrietig’. Herken de emoties en het gevoel dat je hebt.
Stap 2: In welk deel van je lichaam voel je deze emotie het meest? Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een verstikt gevoel in je keel voelt of steken rond je hart. Ook buik- of hoofdpijn worden soms veroorzaakt door je emoties. Sluit je ogen en ga na op welke plek je jouw emotie(s) het meeste voelt. Leg vervolgens je handen op deze plek.
Stap 3: Praat liefdevol tegen jezelf zoals je dat ook tegen een kind zou doen. Met je handen op deze plek begin je liefdevol tegen jezelf te praten. Vertel jezelf dat het oké is om deze emoties te hebben. Laat het gevoel toe en blijf rustig in- en uit ademen. Langzaamaan kun je nu jezelf de vragen stellen: ‘Welke behoefte of boodschap heeft deze emotie veroorzaakt? Wat kan ik doen om deze behoefte te vervullen?’
Door deze oefening kom je tot de kern van de emotie, namelijk hetgeen dat ervoor zorgt dat jij zo emotioneel reageert op een situatie. Door deze te ontdekken en te begrijpen, maak je het de volgende keer dat je deze emotie voelt makkelijker om ermee om te gaan.
Beter omgaan met emoties
Met deze oefeningen leer jij beter om te gaan met emoties. Lopen de emoties je hoger op dan gebruikelijk en weet je je even geen raad meer? Aarzel dan niet om een arts te raadplegen. Hij of zij kan je verder willen. Heb je ook al eens overwogen om je te verdiepen in meditatie en mindfulness of wil je wellicht grotere stappen zetten? Dan kun je via het Sluis NLP Instituut onze gratis online training over groeien volgen. Deze training is een eerste stap naar de beste van jezelf leren kennen!