Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem of haar. Realiseer je echter dat vergeven niet hetzelfde is als verzoenen – bij vergeving is het niet zo dat je goedkeurt wat er is gebeurd, dat je het wil vergeten of dat je een excuus accepteert. Integendeel zelfs. Het draait erom dat je de verantwoordelijkheid over je eigen welzijn terugpakt en verlichting vindt door de ander te vergeven. Een ander vergeven doe je dus voor jezelf en niet zozeer voor de ander. In dit artikel vertellen we je wat vergeving is en hoe je iemand echt kunt leren vergeven.
Wat is vergeving?
Vergeven is het loslaten van de pijn en onrecht uit het verleden. Door te vergeven, geef je je wens over een beter verleden op. Je bent je er bewust van dat je niet terug kunt in de tijd en het verleden dus niet kunt veranderen. Vergeving betekent dus simpelweg dat je deze wens loslaat. Je vergeeft iemand om voor jezelf een betere situatie te creëren: het is dus een manier om jezelf verder te helpen en niet de ander.
Vergeven is niet hetzelfde als accepteren wat de ander gedaan heeft, en het staat niet gelijk aan het goedkeuren van de daad. Je mag het oneens zijn met de ander en zijn of haar daden mag je zeker afkeuren. Het is belangrijk om te onthouden dat je bij vergeving de ander niet hoeft te laten weten dat je hem of haar vergeeft. Je doet dit puur en alleen voor jezelf, het is een intern proces.
Vergeven draait dus om het loslaten om vervolgens in het hier en nu te kunnen leven. Je stelt jezelf weer in staat om je op het heden te gaan richten en laat het verleden los.
Waarom zou je iemand vergeven?
Hoe erg je het diegene ook kwalijk neemt wat hij of zij je heeft aangedaan, vergeving is noodzakelijk. Zolang je iemand niet hebt vergeven, koester je wrok en heb je gevoelens van frustratie en boosheid. Dit levert negatieve energie en stress op. Door iemand te vergeven, laat je al deze gevoelens los. Negatieve energie wordt verruild voor positieve energie, stress wordt minder en je kunt weer geluk gaan toelaten. Je bent weer in staat om positief te denken en ziet weer mogelijkheden en kansen.
Naast deze mentale effecten, heeft vergeven ook een positief effect op je fysieke gezondheid. Het verlaagt je cortisolniveau, verbetert je immuunsysteem en het is goed voor je hart en bloedvaten. Iemand vergeven levert dus zoveel op waar je baat bij hebt, dit gun jij jijzelf toch ook? Er zijn talloze manieren om te leren vergeven, wij vertellen je over één van deze manieren.
Hoe vergeef je iemand?
Wanneer je iemand wil vergeven, dan begint dit bij een aantal vragen aan jezelf. Het klinkt misschien gek, maar het is niet altijd de ‘’fout’’ die de ander heeft gemaakt die tot jouw verdriet leidt. Het is de verwachting die jij had en de situatie die vervolgens anders liep dan deze verwachting. We verduidelijken dit met een voorbeeld:
Wanneer je (ex)partner jullie relatie beëindigt, dan is dat niet per se een fout. Het is immers ongezond om aan een relatie vast te houden waarin één van de twee niet langer gelukkig is. Jij verwachtte misschien dat de relatie voor het leven was, en zag niet in dat de ander dit niet (meer) zo zag. De ander nam een besluit dat niet aansloot op jouw verwachting, en dit veroorzaakt verdriet. Om deze persoon te kunnen vergeven, is het dus raadzaam om eerst te achterhalen wat het precies is dat bij jou heeft geleid tot de emoties die je nu ervaart.
Iemand vergeven kun je leren aan de hand van het volgende stappenplan.
Stap 1: Beantwoord allereerst voor jezelf een aantal vragen
Om te kunnen vergeven, begin je bij deze vragen:
- Wat was je verwachting?
- Wat ging er anders?
- Hoe voelde je je hierbij?
- Wat mis je?
Stap 2: Ga na waar de pijn zit
Heb je de vragen voor jezelf beantwoord? Dan ben je nu een stuk dichter bij het begrijpen van je pijn. Je wijst hierbij geen schuldige aan, maar zoekt uit waar je pijn zit en waar deze vandaan komt. Je bent niet bezig met wie er schuldig aan is, maar kijkt intern naar wat er gebeurd is en hoe je je hierdoor voelt.
Stap 3: Identificeer de dader
Pas na het begrijpen van je pijn, kun je een ‘’dader’’ identificeren om hem of haar vervolgens te kunnen vergeven. Bij het identificeren van een dader draait het niet om emoties als boosheid, maar bepaal je de schuldige om deze persoon te kunnen vergeven.
Stap 4: Stel jezelf de vraag: hoe zou ik me voelen zonder deze pijn?
Wanneer je niet meer zou blijven hangen in het verdriet, de woede en de negatieve energie, hoe zou je je dan voelen? Heb je dan meer energie, durf je weer in kansen te gaan denken, voel je je lichter en kun je weer jezelf zijn? Door jezelf dit af te vragen, visualiseer je voor jezelf hoe het leven eruit kan zien na de vergeving.
Stap 5: Tot slot: vergeving
Je hebt nu een beeld geschetst van het leven na de vergeving. Je ziet in dat je er baat bij hebt om de ander te vergeven en je geeft hiermee de wens op om het verleden te veranderen. Je vindt rust en verlichting.
Om tot volledige vergeving te komen, kan het helpen om meer vertrouwen in jezelf op te bouwen. Dit doe je door bijvoorbeeld affirmatie en meditatie.
Tips om iemand te vergeven
Het vergevingsproces kan moeilijk zijn, zeker wanneer de ander iets heeft gedaan wat voor jou op het eerste oog wellicht onvergeeflijk lijkt. De volgende tips kunnen jou hierbij helpen.
1. Weet dat fouten maken menselijk is
Iedereen maakt fouten. De ene fout is de andere fout niet, maar blijf realistisch en weet dat fouten maken gewoonweg menselijk is. Heb je zelf weleens fouten gemaakt waarvan je je achteraf besefte dat het een ander kwetste of pijn deed? De kans is groot dat je dit ooit hebt meegemaakt, en wellicht zelfs vaker dan de keren waarvan je je bewust bent. Dit laat zien dat iedereen fouten maakt. Door jezelf eraan te herinneren dat fouten maken zelfs de beste overkomt, ben je eerder geneigd iemand te kunnen vergeven.
2. Je doet het voor jezelf, niet voor de ander
Je gunt jezelf de vergeving omdat je weer een plezieriger leven wil kunnen leiden. Door erin te blijven hangen, ontneem je jezelf dit leven. Vergeven doe je voor jezelf en absoluut niet voor de ander. Blijf jezelf hieraan herinneren wanneer je wrok koestert.
3. Geef het tijd
Vergeven vergt aandacht en kost tijd. Neem daarom de tijd om tot vergeving te komen, want dit proces overhaasten kan ertoe leiden dat je jezelf voor de gek houdt. Vergeven is geen knop die je zomaar even omzet, dus geef het de tijd.
4. Vergeven is niet hetzelfde als accepteren
In sommige gevallen wil je niet accepteren wat de ander heeft gedaan. Het is in zo’n geval goed om, nogmaals, tegen jezelf te zeggen dat vergeven niet hetzelfde is als accepteren. Je keurt niet goed wat de ander heeft gedaan en je mag het volledig oneens zijn met de daad. Accepteren hoef je het dus niet te doen, om toch iemand te kunnen vergeven.
Ben jij klaar om te vergeven?
Door iemand te vergeven, geef je jezelf de ruimte om de regie over je eigen leven terug te pakken. Wist je dat je nog veel meer kunt doen om gevoelens als angst, twijfel, schuld en spanning weg te nemen? Vergeving is een goede eerste stap, en een volgende stap voor jou is misschien wel onze Mind Meesterschap training. Door het volgen van deze training leer jij jezelf beter kennen en leer je denkpatronen te doorbreken, om zo je leven tot de volle potentie te kunnen benutten. Een absolute aanrader als je aan de slag wil met jouw persoonlijke ontwikkeling.