Op iedere leeftijd krijgt men weleens te maken met momenten van verveling. Dit hoeft niet te betekenen dat je niets te doen hebt, integendeel: soms heb je het juist zo druk en wil je gewoon even een momentje voor jezelf. Je hebt dat moment eindelijk gevonden en dan weet je plots niets te doen – verveling slaat toe. Herkenbaar? Gelukkig zijn er talloze manieren om verveling te voorkomen. In dit artikel geven we je 10 tips om verveling te voorkomen.
Wat is verveling?
We spreken van verveling wanneer je niet wordt geboeid door iets. Er is op een moment van verveling niets wat je raakt of wat jou drijft. Je kunt je hierbij lusteloos, ongemotiveerd, energieloos en inspiratieloos voelen. Een onprettig gevoel dus.
Ken je de uitspraak ‘Ik verveel me dood’? Deze uitspraak suggereert dat je kunt overlijden aan de gevolgen van verveling. We hebben goed nieuws: dit is niet mogelijk. Echter kan langdurige verveling wel leiden tot depressie en eerder ziek worden. Dit is natuurlijk iets wat bij korte momenten van verveling niet aan de orde is, want iedereen verveelt zich zo nu en dan. Heb je zelf het vermoeden dat je al langere tijd verveeld bent en hierdoor mogelijk in een depressie bent geraakt? Raadpleeg dan altijd een arts.
10 tips om verveling te voorkomen
Er zijn eindeloos veel dingen die je kunt doen wanneer verveling op de loer ligt. In de onderstaande tips vertellen we jou over een aantal manieren.
1. Ontdek je passie
Iets waar je gepassioneerd over bent, is doorgaans iets wat je dag en nacht kunt doen zonder dat het gaat vervelen. Bij het uitvoeren van je passie verlies je het besef van de tijd en je omgeving. Het ontdekken van je passie kan dus in grote mate helpen om verveling te voorkomen.
Iedereen heeft minimaal één passie, de kunst is om deze te ontdekken! Wanneer je je bewust bent van je passie, dan hoef je je niet meer te vervelen. Op de momenten van verveling ga je aan de slag met je passie en wanneer dat op dat moment niet binnen handbereik ligt, kun je ervoor kiezen om erover te lezen of er een film over te kijken.
2. Beweging
Beweging helpt eigenlijk bij alles, zo ook bij verveling. Ben je thuis en weet je even niet zo goed wat je kunt doen? Maak een wandeling, pak de fiets of zet thuis een workout-video op. Kies voor een manier van beweging die bij jou past. Beweging brengt twee voordelen met zich mee: tijdens het bewegen is er geen kans meer op verveling en na de beweging ervaar je een energie boost! De kans is dus groot dat je na de beweging door wilt pakken met andere zaken, omdat je de energie hiervoor hebt gevonden.
3. Stel jezelf de vraag: wat stel ik al heel erg lang uit?
We hebben allemaal wel zaken die we maar blijven uitstellen. Denk aan het opruimen van je kledingkast, het uitzoeken van documenten op je computer of het maken van een fotoboek van een vakantie. We stellen dit niet uit omdat we er geen zin in hebben, maar we vinden het lastig om hier tijd voor te vinden en we voelen weerstand omdat het geen alledaagse bezigheden zijn. Zie momenten van verveling als de ultieme kans om dit soort zaken op te pakken! Wanneer je eraan begint, voel je je waarschijnlijk direct gemotiveerd omdat je merkt dat je er plezier aan beleeft. Daarnaast geeft het voldoening om na lange tijd van uitstellen ergens eindelijk mee te beginnen.
4. Meditatie
Verveling kan zorgen voor vervelende gevoelens. Meditatie kan helpen om, net als beweging, je verveling op te lossen en je nieuwe energie mee te geven. Door te mediteren, kom je even helemaal tot jezelf en laat je gedachten en gevoelens los.
Is mediteren nieuw voor je? Bekijk dan onze blog over meditatie voor een stappenplan.
5. Start nieuwe gewoonten
Verveling is een goed moment om je huidige gewoonten eens onder de loep te nemen. Welke gewoonten heb jij op dit moment? Schrijf alle gewoonten op. Misschien kom je hierbij tot de conclusie dat je een aantal goede gewoonten zou willen toevoegen en slechte gewoonten wil gaan afleren. Op de lange termijn kan dit helpen om verveling en andere nare gevoelens voorgoed de deur te wijzen!
Inspiratie nodig voor nieuwe, gezonde gewoonten? Denk aan meditatie, mindfulness en affirmeren. Door oefeningen leer je jezelf beter kennen en ontdek je wat je leuk vindt. Zo voorkom je verveling op een natuurlijke manier. Ook goede gewoonten als gezond eten, voldoende bewegen en je huis regelmatig ontspullen kunnen bijdragen aan een fijner leven en het voorkomen van verveling.
6. Het huishouden
Er is in huis altijd wel iets om te doen. Heb je een volle wasmand staan, een vloer die al een tijdje niet gedweild is of een keuken waarvan de kastjes toe zijn aan een schoonmaakbeurt? Het klinkt je misschien niet direct als muziek in de oren, maar grijp je kans om deze klussen uit te voeren. Na het afronden voel je je voldaan en heb je waarschijnlijk energie voor twee. Je hebt de verveling de deur gewezen en hebt ook nog iets gedaan wat je anders later in de week had moeten doen. Een win-win situatie.
7. Pak er een (foto)boek bij
In een boek kun je heerlijk verdwalen en dat maakt lezen een goed middel tegen verveling. Hou je niet zo van lezen? Dan is een fotoboek wellicht de oplossing. Je hebt waarschijnlijk wel fotoboeken uit je jeugd of van vakanties. Of heb je kinderen en heb je fotoboeken van hun jeugd? Pak er een aantal fotoboeken bij en begin te bladeren. Door de herinneringen die de foto’s oproepen, hoef je je niet meer te vervelen. Positieve gedachten die bij de herinneringen komen kijken, zullen ervoor zorgen dat de nare gevoelens verdwijnen.
8. Koken of bakken
Verveling biedt ruimte om een nieuw recept uit te proberen! Heb je een recept liggen? Kijk wat je hiervoor nodig hebt en ga naar de supermarkt voor de ingrediënten. Door direct actie te ondernemen, verklein je de kans dat je niet aan het recept gaat beginnen. Een negatief kenmerk van verveling is namelijk uitstelgedrag, en dit wil je natuurlijk voorkomen om juist de strijd met de verveling aan te gaan. Door alleen het supermarktbezoek nog maar achter de rug te hebben, voel je direct nieuwe energie en motivatie om thuis aan de slag te gaan met het recept. Hiermee is je verveling opgelost.
9. Plan een vakantie
Wist je dat veel volwassenen leven met een chronisch tekort aan rust? Vakantie is dus niet alleen leuk, het is vaak ook echt wenselijk. Gebruik dit moment van verveling om alvast jouw volgende vakantie te plannen. Zoek op internet naar de bestemmingen die nog hoog op je lijstje staan, of bezoek een reisbureau voor inspiratie. Je hoeft je hierdoor niet meer te vervelen én je kunt uitkijken naar iets leuks!
10. Oefen positieve gedachten
Bij verveling nemen negatieve gedachten het vaak over van de positieve gedachten. Het is daarom raadzaam om op dit soort momenten juist te oefenen om positief te denken. Positief denken helpt jou verder op alle vlakken in je leven en absoluut ook bij verveling. Heb je pen en papier bij de hand? Schrijf je negatieve gedachten op en zet bij iedere gedachte wat je hiervoor in de plaats zou willen denken. Zo leer je je gedachten ombuigen en voorkom je dat de situatie verslechtert door negatieve gedachten.
Heb jij de verveling de deur gewezen?
We hopen dat je je met deze 10 tips niet meer hoeft te vervelen. Omdat verveling vrijwel altijd gevoelens van inspiratie- en motivatieloosheid met zich meebrengt, is de kans groot dat je alles gaat uitstellen. Ook zaken die je eigenlijk juist nu wil ondernemen. Wij hebben daarvoor de oplossing! Onze online cursus ‘Zeg dag tegen uitstelgedrag’ helpt jou om dit gedrag af te leren. Heb je het gevoel dat je te maken hebt met langdurige verveling? Dan raden wij je aan om je huisarts te bezoeken. Een arts kan jou het beste verder helpen, om verslechtering te voorkomen.