Knopen doorhakken: niet altijd even makkelijk. Je twijfelt of je wel de goede keuze maakt en je overweegt al je opties voordat je daadwerkelijk de knoop doorhakt. Juist door het overwegen van meerdere opties en de overvloed aan informatie die je tot je beschikking hebt, wordt het nóg lastiger om een keuze te maken. Paniek en twijfel slaan toe. Herkenbaar? Dan kunnen de 6 tips in dit artikel je helpen om te leren knopen doorhakken. Ook jij kan het!
Wat betekent knopen doorhakken?
Een knoop doorhakken betekent een belangrijke beslissing nemen. Dit gezegde is eeuwenoud en stamt uit de tijd van de Macedonische generaal en vorst Alexander de Grote. In de tempel voor de Griekse oppergod Zeus lag een knoop en men was ervan overtuigd dat degene die de knoop wist los te maken, heerser van de wereld zou worden. Alexander de Grote probeerde deze knop te ontwarren maar toen dit niet lukte, besloot hij de knoop door te hakken met een zwaard. Zo kwam het gezegde ‘knopen doorhakken’ tot stand. Je neemt een beslissing zonder twijfel. Dit betekent niet dat je het snel en ondoordacht hoeft te doen, het betekent simpelweg dát je de beslissing neemt. Hoe je dit leert? Daarvoor zijn talloze manieren. Wij delen in dit artikel 6 tips, deze vormen een goed begin.
1. Schets verschillende scenario’s
Wanneer je op het punt staat om een belangrijke beslissing te nemen, dan kan het lastig zijn om te bepalen hoe je tot die beslissing komt. Een effectieve manier is om allereerst het worst case scenario en het best case scenario te schetsen. Wat is nu echt ’t slechtst denkbare scenario en wat is daarentegen het best denkbare scenario bij deze beslissing, en hoe voel je je hierbij? Wanneer het worst case scenario eigenlijk best wel meevalt, dan zal dit het doorhakken van de knoop vergemakkelijken. Tevens kun je nu al anticiperen op dit scenario en kun je een mogelijk negatieve uitkomst voorkomen omdat je je er op voorhand bewust van bent. Het schetsen van de scenario’s helpt dus op meerdere vlakken.
We lichten dit toe aan de hand van een voorbeeld. Stel dat je een nieuwe baan aan het zoeken bent en je ontvangt, na een succesvolle sollicitatie, een aanbod. Je twijfelt nu of je de baan wel moet aannemen omdat er verschillende gedachten bij je opkomen. Wat als de baan niet zo leuk is als je verwacht? Wat als je je huidige collega’s blijkt te missen? Wat als je niet door de proeftijd heen komt? Over het algemeen zijn het voornamelijk negatieve gedachten die direct in ons hoofd rondspoken. Je doorbreekt deze cirkel door simpelweg voor jezelf op te schrijven wat het best case scenario en het worst case scenario zou zijn.
- De baan is helemaal wat je ervan verwacht had, je zit goed op je plek en hebt het naar je zin met je nieuwe collega’s. Je voelt je gewaardeerd, je hebt voldoende uitdaging en de baan biedt toekomstperspectief.
- De baan is niet wat je ervan verwacht had, je verlangt naar je oude baan en werkplek, je mist je oude collega’s en je hebt niet de uitdaging gevonden waar je op gehoopt had.
Hoe voel je je bij deze beide scenario’s? En wat kun je doen om het worst case scenario te voorkomen? En tot slot: hoe los je het op, wanneer het echt tot dit scenario komt?
Door hier vóór het doorhakken van de knoop bij stil te staan, ben je in staat om een weloverwogen beslissing te nemen. Je kunt nu bijvoorbeeld een meeloopdag aanvragen, zodat je kunt uitsluiten dat je je nieuwe collega’s en werkplek niet fijn vindt. Na die meeloopdag ben je dan veel beter in staat om daadwerkelijk een knoop door te hakken. Het schetsen van beide scenario’s is dus een effectieve manier om de juiste beslissing te kunnen nemen.
2. Maak een lijst van voor- en nadelen
Knopen doorhakken kun je leren door een lijstje van voor- en nadelen te maken. We blijven bij het voorbeeld van een nieuwe baan. Stel dat je de nieuwe baan aanneemt, wat zijn dan alle voordelen en hoe voel je je hierbij? Hoe belangrijk zijn deze voordelen voor jou?
Vervolgens doe je hetzelfde bij de nadelen. Welke nadelen zijn er, hoe voel je je bij deze nadelen en hoe wegen de voordelen op tegen deze nadelen?
Wanneer je tot concrete lijstjes bent gekomen, kun je nu bepalen waar je het meeste waarde aan hecht. Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Dan ligt daar jouw antwoord.
3. Durf uit je comfortzone te stappen
Buiten je comfortzone liggen jouw kansen. Binnen je comfortzone is het comfortabel en voel je je vrij van spanning, maar juist erbuiten ligt de potentie om te groeien. Door jezelf hieraan te herinneren, wordt knopen doorhakken direct een stuk makkelijker. De keuze die je nu maakt, roept wellicht spanning op, maar de spanning die je voelt is een teken dat het de juiste beslissing is.
Sta je voor een keuze? Observeer dan hoe je je erbij voelt. Krijg je er zin in en vind je het ook spannend? Doen! Laat je niet tegenhouden door dit soort gevoelens maar zie het juist als een reden om de knoop sneller te kunnen doorhakken.
4. Zoek naar een tussenoplossing
Gedurende je leven zullen zich situaties voordoen waarin je gewoon echt geen keuze kunt maken. Je bent aan het wikken en wegen en de knoop doorhakken wordt steeds lastiger. Oordeel in zo’n situatie niet over jezelf, want het kan zo zijn dat er inderdaad geen geschikte keuze tussen je opties zit. Zoek in dat geval naar een tussenoplossing. Knopen doorhakken hoeft niet altijd te betekenen dat je rigoureus kiest voor optie één of twee, het kan ook betekenen dat je kiest voor een tussenoplossing.
Een voorbeeld: er is een kind op komst en je woning wordt nu echt te klein. Je partner dringt aan op verhuizen, maar eigenlijk staat de woningmarkt op een kantelpunt en voelt het niet goed om te verhuizen. Tegelijkertijd dringt de tijd, want je huidige woning wordt met een kleine erbij gewoon echt te klein. Is verbouwen dan niet een optie? Met een uitbouw creëer je die extra slaapkamer en hoef je niet te verhuizen. Verbouwen is dus een tussenoplossing die we ook kunnen zien als een doorgehakte knoop, je hebt immers een belangrijke en grote beslissing genomen.
5. Laat je adviseren
Knopen doorhakken is moeilijk wanneer je zelf weinig verstand hebt van het onderwerp. Voel je in dat geval zeker vrij om het advies van anderen in te winnen. Het helpt jou om een betere beslissing te kunnen nemen en ’t zal het proces van de knoop doorhakken ook nog eens versnellen. Je slaat hiermee dus twee vliegen in één klap: de kans neemt toe dat je een goede keuze maakt en je komt eerder tot deze keuze.
6. Geen levensveranderende situatie? Beslis snel
We kunnen last hebben van keuzestress in alle denkbare situaties. Welke blouse je vandaag aantrekt, of je wel of geen lunch meeneemt naar je werk, of je ja of nee zegt wanneer je een kopje koffie wordt aangeboden… op een gemiddelde dag staan we onbewust voor duizenden keuzes. Je maakt niet alle keuzes bewust, maar een groot deel ervan wel. Wanneer het niet om levensveranderende situaties gaat, is het raadzaam om de knoop snel door te hakken. Je wil geen onnodige energie verspillen aan een keuze die er eigenlijk niet toedoet.
Kies daarom bewust in welke situaties je meerdere opties vergelijkt en in welke situaties je dat vooral niet wil doen. Zo bescherm je je eigen energie en geef je bewust aandacht aan beslissingen die er echt toedoen. Knopen doorhakken kan dus een snel proces zijn, dat bepaal jij zelf.
Klaar om knopen door te hakken?
Knopen doorhakken is geen hogere wiskunde, maar het vergt wel denkwerk en tijd. Gun jezelf die tijd ook, maar voorkom dat je de beslissing onnodig uitstelt. Klinkt het voor jou herkenbaar dat je knopen doorhakken doorgaans wel uitstelt? Dan kan onze online training ‘Zeg dag tegen uitstelgedrag’ jou helpen. Je leert hier hoe je uitstelgedrag aanpakt en leert voorkomen. Verder leer je hoe je vanaf nu snel iets gedaan krijgt – zo ook het maken van belangrijke beslissingen. Super geschikt wanneer je worstelt met knopen doorhakken!