Zelfvertrouwen: iets wat we het liefst in overvloed hebben. Het helpt ons om groter te durven denken en om onze doelen te bereiken. Meer zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je sneller beslissingen durft te nemen, dat je onafhankelijker door het leven gaat en dat je eerder in staat bent om je volledige potentie te ontdekken. Dit is slechts een greep uit de talloze voordelen. Wil je weten hoe je meer zelfvertrouwen krijgt? Gebruik de volgende 5 rituelen. Het enige wat jij nodig hebt is pen en papier. Beginnen maar!
Wat is zelfvertrouwen?
Zoals het woord al doet vermoeden, is zelfvertrouwen het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het is het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aankunt. Iemand met veel zelfvertrouwen, gelooft in zijn of haar eigen kunnen.
Het is een misvatting dat zelfvertrouwen betekent dat je ervan overtuigd bent overal goed in te zijn. Het heeft echter wel te maken met jezelf waarderen en respecteren, en zowel je sterke als minder sterke kanten kennen.
Wat je ook wil bereiken in het leven, zelfvertrouwen gaat jou erbij helpen. De rituelen die in dit artikel aan bod komen, komen altijd goed van pas – ook wanneer je al het idee hebt voldoende zelfvertrouwen te hebben. Je hebt nooit te veel zelfvertrouwen, dus lees snel verder voor de rituelen om meer zelfvertrouwen te krijgen.
1. Affirmeren
Affirmeren is het herhalen van (positieve) gedachten. De positieve gedachten die je continu herhaalt, noemen we affirmaties. Dit zijn korte zinnen die doorgaans in de tegenwoordige tijd staan en altijd beginnen met ‘Ik’. Affirmaties kies je zelf en moeten passen bij het doel wat je wil bereiken. Door de affirmaties regelmatig en met consistentie te herhalen, ga je erin geloven. Affirmeren dient dus om jou kracht te geven en moet dus in dit geval leiden tot meer zelfvertrouwen.
Wanneer je affirmeert voor meer zelfvertrouwen, dan kunnen voorbeelden van affirmaties zijn:
- Ik ben zelfverzekerd.
- Ik heb zelfvertrouwen.
- Ik geloof in mezelf.
- Ik kan alles bereiken wat ik wil.
Hoe werkt affirmeren voor meer zelfvertrouwen?
Affirmeren voor meer zelfvertrouwen is heel erg simpel, en toch super effectief. Hoe het precies werkt? Je schrijft dagelijks de affirmaties op die jij hebt gekozen. Dit zijn dus de gedachten waarvan jij gelooft dat ze je verder gaan helpen. Je schrijft ze op en herhaalt ze vervolgens in gedachten. Je kunt ze ook hardop uitspreken, die keuze is helemaal aan jou. De kunst zit ‘m in de herhaling. Zorg dat je dagelijks, voor minimaal enkele weken op een rij, affirmeert. Je merkt na een paar keer affirmeren al dat je gaat geloven in de affirmaties. De kans is groot dat je versteld zult staan van het resultaat.
Door de herhaling van de affirmaties, ga je geloven wat je opschrijft. Je geeft jezelf dus daadwerkelijk meer zelfvertrouwen, en het enige wat je hiervoor nodig hebt is pen, papier en een heel klein beetje tijd. Affirmeren is voor iedereen weggelegd dus!
2. Bewustwording van belemmerende gedachten
Een gebrek aan zelfvertrouwen kan ontstaan door belemmerende gedachten. Veel mensen dragen al hun hele leven bepaalde overtuigingen bij zich, waarvan ze zich niet bewust zijn hoe belemmerend ze werken. Om meer zelfvertrouwen te krijgen, is het nodig om korte metten te maken met deze belemmerende gedachten.
Hoe laat je belemmerende gedachten los?
Het begint bij de bewustwording ervan. Waarschijnlijk bevind je je weleens in situaties waarbij je je bewust bent van je gebrek aan zelfvertrouwen. Wanneer je iets bijvoorbeeld niet doet omdat je denkt dat je het niet kan, of wanneer je iets al hebt toegezegd en het nu eindeloos blijft uitstellen omdat je bang bent om te falen. Dit zijn momenten waarop je geconfronteerd wordt met je gebrek aan zelfvertrouwen. Precies deze momenten laten jou zien welke belemmerende gedachten je over jezelf hebt. Stel jezelf de volgende vragen:
- Wat gebeurde er?
- Wat deed ik? En ook: wat had ik eigenlijk willen doen?
- Wat voelde ik bij de situatie?
- Welke gedachten had ik bij de situatie?
Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden, haal je jouw belemmerende overtuigingen boven water. Wanneer je je hier eenmaal bewust van bent, kun je ze gaan loslaten. Hou er rekening mee dat je dit niet binnen een dag gedaan hebt, dus geef het tijd. Door de bewustwording heb je de belangrijkste stap al gezet. Je kunt nu deze oude gedachten loslaten en gaan vervangen met helpende gedachten. Voer dit ritueel uit in of na iedere situatie waar je een gebrek aan zelfvertrouwen concludeert.
Voorbeelden van belemmerende naar positieve gedachten
Het loslaten van de belemmerende gedachten zal zorgen voor meer zelfvertrouwen. We geven je een aantal voorbeelden om je te laten zien waar je je oude gedachten mee kunt vervangen.
- ‘Ik kan niet presenteren, ik ben er altijd al slecht in’ vervangen door ‘Ik word steeds beter in presenteren naarmate ik meer oefen’.
- ‘Ik ben niet goed genoeg’ vervangen door ‘Ik ben goed genoeg’.
- ‘Mijn dromen zijn irrealistisch want ik heb nog niets bereikt’ vervangen door ‘Ik ga mijn dromen bereiken want ik ben ervan overtuigd dat ik het kan, zolang ik maar echt wil en gefocust blijf op het doel’.
Zie je dat de negatieve gedachten relatief makkelijk vervangbaar zijn door gedachten die juist wél gaan leiden tot meer zelfvertrouwen? In het begin zal dit wellicht wat onwennig voelen, omdat je het nog niet helemaal gelooft. Gelukkig helpt affirmeren jou om meer zelfvertrouwen te krijgen en dit versterkt je nieuwe gedachten weer, en vice versa.
Wil je echt leren denkpatronen te doorbreken? Onze online cursus Mind Meesterschap kan jou hierbij helpen.
3. Complimenteer jezelf voor meer zelfvertrouwen
Dit ritueel kun je de hele dag door uitoefenen, het werkt namelijk heel simpel. Steeds wanneer iets je is gelukt, hoe groot of hoe klein het ook is, geef je jezelf een compliment. Je kunt dit in gedachten (of zelfs hardop) uitspreken of opschrijven. Door de complimenten op te schrijven, kun je er aan het einde van de dag nog eens op reflecteren. Kies voor de manier waar jij je het beste bij voelt.
Enkele voorbeelden van complimenten voor meer zelfvertrouwen zijn:
- Ik heb de badkamer schoongemaakt terwijl ik er tegenop zag, en ik ben blij dat ik dat heb gedaan.
- Ik heb die deadline op de valreep gehaald, en het werk nog beter gedaan dan ik had mogen dromen.
- Ik zie er goed uit, die kleur lipstick kleurt mooi bij mijn huidskleur.
Complimenten geef je jezelf dus niet alleen bij baanbrekende kwesties, maar juist gedurende de dag op momenten dat je gewoon even stil mag staan bij iets dat fijn is of goed ging. Dingen waar je wellicht tegenop zag of die je uitstelde, of simpelweg bij een constatering zoals je uiterlijk of je vaardigheden. Complimenten zijn er in alle soorten en maten, en schroom dus niet om jezelf ermee te overspoelen! Op de lange termijn wordt dit een gewoonte en geeft het je meer zelfvertrouwen.
4. Reflecteer eens per maand of per kwartaal op je progressie
Als je voortdurend bezig bent met de toekomst en je doelen, dan vergeet je soms even wat je allemaal al bereikt hebt. Om meer zelfvertrouwen te krijgen, is het dus raadzaam om stil te staan bij hoe ver je al gekomen bent. Een simpele maar effectieve oefening is eens per maand of per kwartaal reflecteren op waar je nu staat en waar je vandaan komt. Stel jezelf hierbij bijvoorbeeld de volgende vragen:
- Waar stond je een jaar geleden? Welke vaardigheden had je toen niet, die je nu wel hebt?
- In welke vaardigheden word je steeds beter? En in welke vaardigheden ben je nu goed, waar je een jaar geleden nooit van had verwacht er ooit goed in te zijn?
- Had je als kind verwacht te staan waar je nu staat? Wil je het kind in jou trots maken en zijn of haar doelen nastreven? Ben je hierin goed op weg?
Schrijf voor jezelf een aantal van dit soort vragen op, en beantwoord ze eens in de zoveel tijd. Door terug te blikken, word je je bewust van de stappen die je al hebt gezet. Dit geeft een boost in je zelfvertrouwen, en zorgt ervoor dat je ook méér zelfvertrouwen wil kweken om nog grotere stappen te kunnen zetten. Het is dus een bewustwording en een drijfveer voor meer zelfvertrouwen. Kortom een effectief ritueel.
5. Meditatie
Om dichterbij jezelf te komen, is meditatie een gezond ritueel. Mediteren zorgt ervoor dat je je bewuster wordt van jezelf en de wereld om je heen. Dit biedt (onder meer) focus en concentratie en vermindert stress en angst. Onderaan de streep leidt meditatie dus ook tot meer zelfvertrouwen. Dit maakt meditatie één van de vijf rituelen die wij van het Sluis NLP Instituut je niet wilden onthouden! Meer over mediteren vind je in ons artikel over mediteren.
Kun jij uit de voeten met deze rituelen?
Wanneer je actief aan de slag gaat met deze vijf rituelen voor meer zelfvertrouwen, merk je vliegensvlug het effect ervan. Naast deze vijf rituelen, zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om meer zelfvertrouwen te kweken. Onze gratis online training over groeien kan je hierbij helpen. Je leert hier onder andere hoe je succesvoller en met meer plezier en geluk door het leven gaat. Super nuttig wanneer je nu kampt met een gebrek aan zelfvertrouwen en hierin een verandering teweeg wil brengen! Zien we je snel?