We worden tegenwoordig overspoeld met informatie die overwogen moet worden voordat we een keuze maken. Hierdoor kan stress ontstaan wanneer er een knoop doorgehakt moet worden, dit noemt men keuzestress. Dagelijks maken we duizenden keuzes. Veel van deze keuzes zijn onbewust en maak je op de automatische piloot. Bij andere keuzes blijf je maar wikken en wegen, en is er dus sprake van keuzestress. Herken je dit? Dan kan dit artikel jou helpen. Bij het Sluis NLP Instituut hebben we 7 tips op een rijtje gezet om van deze keuzestress af te komen.
Wat is keuzestress?
Keuzestress is een vorm van stress die wordt veroorzaakt als men overspoeld wordt met informatie waarvan hij of zij het gevoel heeft dat het overwogen moet worden om een ‘goede’ keuze te kunnen maken. In het geval van keuzestress worden keuzes die simpel lijken plots een stuk lastiger. Het kost je moeite om de knoop door te hakken want je bent bang om de verkeerde keuze te maken. Helaas resulteert dit er soms in dat je helemaal geen keuze maakt, of niet achter de keuzes staat die je wel maakt.
Wat zijn oorzaken van keuzestress?
Keuzestress is voor iedereen persoonlijk en kan in iedere situatie anders zijn. Enkele oorzaken van keuzestress kunnen zijn:
- De keuzes die je hebt, nemen alsmaar toe. Denk aan boodschappen in de supermarkt of de kleding die je in je kledingkast hebt hangen;
- Je hebt geen goed beeld van je eigen behoeften, en denkt eerder aan wat een ander zou doen of wat een ander ergens van vindt dan wat jij nu echt wil;
- Je hebt te veel informatie bij iedere keuze en ziet door de bomen het bos even niet meer;
- Je durft niet te vertrouwen op je eigen gevoel of intuïtie;
- Je beredeneert vanuit je hoofd en wil alle informatie kunnen afwegen, en vergeet hierbij te luisteren naar je hart;
- Je wil alles onder controle hebben en wil de consequentie van iedere keuze begrijpen.
Naast deze oorzaken van keuzestress, kan trauma ook een oorzaak zijn. Er vindt namelijk een splitsing in je brein plaats wanneer er een traumatische gebeurtenis plaatsvindt. Een deel van je brein kan mogelijk het trauma niet verwerken en ‘’bevriest’’ als het ware. Wanneer je dan voor een keuze komt te staan, hoe klein deze keuze ook lijkt, kan het zijn dat het ene deel van je brein ‘A’ zegt en het andere deel van je brein ‘B’. Zelfs bij keuzes als de boodschappen die je koopt of de kleding die je aantrekt, kan een trauma deze keuzestress veroorzaken.
Wat zijn de gevolgen van keuzestress?
Op het eerste oog lijkt keuzestress iets vervelends maar wellicht onschuldigs. Het is echter belangrijk om te weten dat keuzestress niet voor niets ‘stress’ wordt genoemd. Het is een vorm van stress waarbij je veel tijd besteedt aan beslissingen, waardoor je mentaal minder emotionele weerstand overhoudt. Naarmate je meer tijd besteedt aan het maken van keuzes, neemt de kans op ongezonde keuzes of emotioneler reageren toe. Je bent bijvoorbeeld ’s avonds eerder geneigd om te grijpen naar ongezond eten, wanneer je gedurende de dag veel tijd hebt besteed aan wikken en wegen om keuzes te kunnen maken.
7 tips bij het maken van keuzes
Het goede nieuws is dat je zelf invloed kunt hebben op keuzestress, en wij gaan je helpen met de volgende 7 tips.
1. Bepaal wat jij wil
Waar liggen jouw behoeften? Wat zijn jouw persoonlijke waarden en idealen? Laat achterwege wat een ander mogelijk van je zou verwachten of wat een ander van jouw keuze zal vinden. Dit is jouw leven, jouw keuze en dus moet jij er volledig achterstaan. Het doorhakken van knopen begint bij het begrijpen van je eigen behoeften en hiernaar handelen. Twijfel je bijvoorbeeld over het aanschaffen van een kledingstuk of het verven van je haar omdat je aan het afwegen bent wat je vrienden hiervan zullen vinden? Dit zal direct een stuk minder worden wanneer je je eigen behoeften beter leert begrijpen.
2. Durf te vertrouwen op je intuïtie
In veel situaties vertelt je intuïtie je wat de beste keuze is, maar overweeg je toch nog andere opties omdat je bang bent om niet alle informatie afgewogen te hebben. Leer in dit soort gevallen te vertrouwen op je intuïtie, want je intuïtie heb je niet voor niets. Het is gebleken dat dit veelal de beste beslissingen blijken te zijn, want meer informatie leidt niet altijd tot betere beslissingen. Durf dus te vertrouwen op wat jouw onderbuikgevoel je vertelt.
3. Denk vooruit
Kleine beslissingen worden plots makkelijker wanneer je vooruit leert denken. Brengen de keuzes je dichter bij je doelen, of werken ze je doelen juist tegen? Enkele voorbeelden: De fiets pakken of de auto? Je streeft naar een gezond leven en voor de lange termijn zal de fiets pakken hieraan bijdragen, dus is je keuze om de fiets te pakken snel gemaakt. Iets wel of niet kopen? Eigenlijk spaar je voor een vakantie, dus dit product niet kopen zal je helpen om sneller die vakantie bij elkaar gespaard te hebben. Vooruitdenken zal jouw keuzestress dus aanzienlijk doen afnemen en helpt om sneller keuzes te maken.
4. Bouw zelfvertrouwen op
Wanneer men onzeker is, is het maken van simpele beslissingen moeilijker. Zoals we in tip 1 ook omschrijven, is het noodzakelijk om te achterhalen wat jouw behoeften zijn. Een volgende stap hierbij is het opbouwen van zelfvertrouwen, omdat het doorhakken van knopen anders vooralsnog lastig zal zijn. Twijfel aan jezelf zorgt voor twijfel bij keuzes. Onze basiscursus NLP kan jou helpen om hierin de eerste stappen te zetten. Wanneer je zelfverzekerder door het leven gaat, verdwijnen de gedachten als ‘’Wat zou een ander hiervan vinden?’’ als sneeuw voor de zon, en zo ook de keuzestress.
5. Geef je hersenen geen ruimte om na te denken
Niet in iedere situatie toe te passen, maar wanneer het om kleine, dagelijkse beslissingen gaat is het raadzaam om je hersenen niet de mogelijkheid te geven om na te denken. Wanneer je eenmaal begint met het afwegen van informatie, raak je al snel overspoeld waardoor de keuzestress toeslaat. Geef je je hersenen geen ruimte om überhaupt stil te staan bij al die informatie, dan is een keuze zo gemaakt. Vanavond broccoli of bloemkool? Kies een optie zonder na te denken. Het nadenken en afwegen brengt je niet verder, het snel beslissen wel. Zo hou je mentaal meer ruimte over voor zaken die er wel toe doen.
Wanneer keuzes vergelijkbaar zijn met de ‘broccoli of bloemkool’-situatie, tel dan terug van 5 naar 1 en maak je keuze. Hiermee geef je je hersenen geen schijn van kans om keuzestress toe te laten, en je vertrouwt volledig op je intuïtie!
6. Weet dat verandering nodig is
Soms sta je voor grote beslissingen (en dus keuzes) die gaan zorgen voor grote verandering. Deze verandering is nodig om verder te komen in het leven en om jouw doelen te bereiken. Bij dit soort beslissingen kun je je angstig voelen en dit maakt het lastig om een knoop door te hakken. Onthoud in zo’n situatie dat het oké is om bang te zijn. Je hoeft jezelf niet te vertellen dat het niet eng is, want dat mag het best zijn. Vertel jezelf daarentegen wel dat verandering goed is en dat de keuze die je nu gaat maken, zal bijdragen aan het grotere goed. Door de acceptatie van je gevoelens en de verandering, wordt het maken van de keuze een stuk makkelijker.
7. Accepteer dat je niet altijd de controle hoeft te hebben
Keuzestress komt voor wanneer je bij verschillende opties, een andere uitkomst ziet. Je overweegt alle consequenties en probeert de controle in handen te houden. Het is echter in veel situaties prima om niet de controle in handen te hebben. Als je controle durft af te geven, maak je makkelijker de keuze. Vraag jezelf af: wat is het ergste dat kan gebeuren? Vaak is het antwoord op die vraag dat er eigenlijk niets ergs kan gebeuren. Laat de touwtjes los en maak je keuze, om er vervolgens op te vertrouwen dat alles goed komt.
Zo wordt je keuzestress minder en hak jij knopen door
Heb je alle tips gelezen? Pas ze dan in bij de eerstvolgende keuze die je vandaag moet maken, direct toe. Verandering begint vandaag! Wil je het bij de kern aanpakken en laagdrempelig beginnen met werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Kijk dan eens naar onze gratis online training over persoonlijke ontwikkeling. Bij het Sluis NLP Instituut helpen we je graag, want iedereen verdient het om van keuzestress af te komen en steviger in zijn of haar schoenen te kunnen staan.