We hebben er allemaal mee te maken: de welbekende comfortzone. Dit is een mentale staat waarbinnen je je veilig en vrij van bedreigingen voelt. Zoals het woord al doet vermoeden, voel je je in deze zone comfortabel. Uit je comfortzone stappen doe je bewust, omdat je behoorlijk wat spanning kunt voelen en vervolgens besluit iets toch te doen. Ken je die momenten? Dat is het moment dat je uit je comfortzone stapt. Dit zijn momenten dat je op het punt staat iets te doen waarvan je zult groeien. Benieuwd hoe jij vaker uit je comfortzone kunt stappen? Wij helpen je met 5 tips.
Hoe herken je de comfortzone?
Misschien denk je weleens ‘Oei, maar als ik dát doe, dan…’ en tegelijkertijd voel je aan je lichaam dat er je iets te wachten staat wat onbekend en dus spannend is. Je overweegt terug te krabbelen. Precies dít is het moment waarop je moet doorpakken, want buiten je comfortzone liggen jouw kansen om te groeien.
Door altijd in je comfortzone te blijven, kies je er bewust voor om niet te groeien. Sterker word je pas buiten je comfortzone, en eruit stappen en verder groeien is iets waar je óók bewust voor kunt kiezen. Welke weg je ook besluit te kiezen, je moet je realiseren dat jij die regie in handen hebt. Het is jouw leven, jij bepaalt: wordt het groeien of stilstaan?
Helaas geldt voor veel mensen dat ze, wanneer een situatie buiten de comfortzone zich voordoet, ze besluiten om toch het risico te vermijden en te kiezen voor de veilige weg. Men leeft verder op de automatische piloot en ontwijkt de gevoelens van spanning en dreiging. Zonde! Want juist het gevoel van spanning is een signaal dat je op het punt staat om iets te doen wat jou verder kan gaan brengen. Hoe zit dat? We vertellen je meer en geven je 5 tips om zelf uit die comfortzone te stappen.
Waarom zou je uit je comfortzone stappen?
Laten we eerlijk zijn, het klinkt aantrekkelijk om een leven te leiden zonder spanning, weinig risico en binnen de kaders van de zaken waar je bekend mee bent. Maar is dat ook wel echt zo? In feite niet. Het idee dat je voor altijd binnen je comfortzone blijft leven, is eigenlijk veel angstaanjagender dan het idee om eruit te stappen en te groeien.
Denk er maar eens over na: waar zou jij over 10 jaar staan als je nu doorleeft zonder stappen buiten je comfortzone te zetten? Waarschijnlijk sta je precies waar je nu ook staat. Ga nu ook eens na waar je over 10 jaar kan staan als je wél besluit om vandaag nog de eerste stappen buiten je comfortzone te zetten. En morgen weer. En overmorgen weer. Tel al die kleine stappen bij elkaar op en durf na te gaan waar je dan over 10 jaar staat. Misschien zie je iets overweldigends voor je – en dat is het leven dat jij verdient!
Je bent niet gemaakt om stil te staan, om veilig binnen die kaders te blijven. Je bent gemaakt om de potentie te benutten die je in je hebt. Het is jouw leven, en in dit leven moet je je eigen held worden. Door die eerste stap buiten je comfortzone te zetten, zet je de belangrijkste stap naar verandering. Naar ontwikkeling. Naar het verwezenlijken van datgeen dat je wil bereiken in jouw leven. Met de onderstaande tips worden die eerste stappen net een stukje makkelijker.
1. De eerste keer buiten je comfortzone: begin klein
Je hoeft niet vandaag nog je baan op te zeggen of de knoop door te hakken om eindelijk die langgekoesterde wereldreis te gaan maken. Nee, we beginnen klein. Door het leven op de automatische piloot heb je, bewust of onbewust, veel spannende situaties vermeden. Situaties waar je spanning door zou voelen. Je begint met het opzoeken van juist deze situaties. Glimlach naar iemand op straat, knoop een gesprek aan met de caissière, doe die outfit aan die al jaren ongedragen in je kast hangt ‘’omdat anderen ‘m misschien niet bij je vinden passen’’. Door het zetten van dit soort relatief kleine stappen, zie je dat het helemaal niet zo spannend hoeft te zijn. Zo verleg je de grenzen van je comfortzone, bijna zonder dat je het doorhebt.
2. Stel jezelf de vraag: wat is het ergste dat er kan gebeuren?
Je lichaam en geest zijn ingesteld op je comfortzone. Steeds wanneer je buiten deze zone lijkt te gaan treden, krijgen je hersenen een signaal. Dit resulteert in spanning. Door deze spanning kiezen we er dan meestal voor om die stap toch maar niet te zetten en we gaan verder op de automatische piloot.
We besluiten om toch maar niet die leuke man aan te spreken, toch maar niet die sollicitatiebrief voor die nieuwe baan te versturen, toch maar niet die vakantie in je eentje te boeken. Ondanks dat je precies datgeen al jaren wilt.
Vraag jezelf op dit soort momenten eens af: wat kan er nu echt misgaan? Wat zou het ergste zijn dat er kan gebeuren? Vaak kom je dan tot de conclusie dat het echt allemaal wel meevalt. Een afwijzing is nooit leuk, en dat risico nemen we liever niet. Maar, is het echt allemaal wel zo erg? Is het idee van afwijzing niet vele malen minder erg dan het idee dat je nooit je dromen gaat proberen in vervulling te brengen?
3. Keer ‘m ook om. Wat is het beste dat er kan gebeuren?
We noemden het al: buiten je comfortzone liggen jouw kansen, jouw groei. Sta er eens stil wat er gebeurt als het wél goed uitpakt.
Door zowel het ‘worst case scenario’ als het ‘best case scenario’ voor jezelf te schetsen, realiseer je je waarschijnlijk dat het ergste dat er kan gebeuren, bij lange na niet opweegt tegen het beste dat er kan gebeuren.
Probeer te visualiseren wat er gebeurt als de uitkomst van jouw actie goed is. Door deze positieve visualisatie voed je je hersenen op een inspirerende manier, in plaats vanuit angst. Dit alleen al zal je spanningsniveau doen dalen. Oefen het maar eens!
4. Geef jezelf niet de kans om er te lang over na te denken
Misschien heb je de uitspraak ‘overthinking kills dreams’ weleens voorbij horen komen. Dit is ook echt zo. Door te lang over iets na te denken, geef je je lichaam en geest de kans om spanning op te blijven bouwen en steeds meer beren op de weg te gaan zien.
Geef jezelf daarom niet de kans om te lang over iets na te denken. Wil je iets doen wat jou verder gaat helpen? Is dit het juiste om te doen? Doe het dan. Sta er niet langer bij stil dan nodig. Probeer je gedachten even uit te schakelen, tel terug van 5 tot 1 en go!
Voel je spanning of angst? Dan is dit hét signaal om door te zetten, want het kan je alleen maar sterker maken.
5. Kijk om je heen en laat je inspireren
Misschien hebben de buren een veel mooiere auto dan jij. Misschien lijkt je broer of zus een veel leukere baan te hebben. In de loop van je leven kijk je op naar mensen, hun prestaties en hun bezittingen. Ondanks dat het gras aan de overkant vaak alleen maar groener lijkt, en dat in werkelijkheid niet zo hoeft te zijn, kun je het wel zien als inspiratiebron. Grote kans dat de mensen die iets hebben wat jij nog niet hebt, uit hun comfortzone hebben moeten stappen om dit te bereiken. Ook voor deze mensen is het niet vanzelf gegaan. Het laat simpelweg zien dat buiten jouw comfortzone, dezelfde kansen voor jou liggen.
Door te zien dat een ander het kan, heb je het levende bewijs waar je wellicht nog naar zocht. Als iemand anders het kan, kan jij het ook. Hier zijn alleen stappen voor nodig. Stappen buiten je comfortzone.
Buiten de comfortzone: waar begin je nu?
Het opvolgen van deze tips gaat jou helpen om uit je comfortzone te durven stappen. Begin, zoals we omschreven in tip 1, met kleine stappen. Vergelijk het uit je comfortzone stappen met het lopen van een marathon: wanneer je nog nooit hebt hardgelopen, ben jij fysiek niet in staat om volgende week een marathon te lopen. Maar, begin jij vanaf nu met 1 kilometer hardlopen en lukt het je om steeds een stukje verder te gaan, dan is het over een aantal jaar waarschijnlijk wel mogelijk. Magie? Nee – simpelweg training en heel veel motivatie. Mentaal is dit niet anders: ook je brein heeft training nodig en dit ontwikkel je niet van de ene op de andere dag. Begin daarom eerst met iets kleins. Door kleine stappen buiten je comfortzone te zetten, verleg je de grenzen van je comfortzone beetje bij beetje. Zo wordt alles minder spannend en verbreed je je horizon. Zie de eerste keer dat je uit je comfortzone stapt, als die eerste kilometer hardlopen. Ook jij kan het! Een extra stap zetten? Bekijk eens onze gratis online training en leer hoe je bereikt wat je nu écht wil bereiken.